距离2018年高考 还有226

2017年天津市中考英语试题word版(含答案)

2017年08月07日 文/赵妍妍 191次阅读

天津市2017年中考英语试题(word版,含答案).doc

2017年天津市中考英语试题

2017年天津市中考英语试题

一、听力理解(本大题共20 小题,每小题1 分,共20 分)

A) 在下列每小题内,你将听到一个或两个句子并看到供选择的ABC 三幅图画。找

出与你所听句子内容相匹配的图画。

(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!

(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!

B) 下面你将听到十组对话,每组对话都有一个问题。根据对话内容,从每组所给的A

BC 三个选项中找出能回答所提问题的最佳选项。

5. How many students are there in Linda’s class?

 A. 25.  B. 35.  C. 45.

6. When will Lucy’s brother arrive?

 A. This morning.  B. This afternoon.  C. This evening.

7. Who is Lingling talking to?

 A. Her sister.  B. Her classmate.  C. Her mother.

8. Whose bag is it?

 A. Li Lei’s.  B. Tony’s.  C. Jack’s.

9. What can Jenny do?

 A. Dance.  B. Cook.  C. Play the piano.

10. What colour is the skirt?

 A. Blue.  B. Green.  C. Purple.

11. Where is the woman going?

 A. The cinema.  B. The bank.  C. The hospital.

12. Who was Daming’s first teacher?

 A. Ms Gao.  B. Ms Li.  C. Ms Wang.

13. What’s the name of the book?

 A. Teahouse.

 B. Tom Sawyer.

 C. Alice’s Adventures in Wonderland.

14. When will Bob get to the tea party?

 A. At 3:00 p.m.  B. At 3:30 p.m.  C. At 4:00 p.m.

C) 听下面长对话或独白。每段长对话或独白后都有几个问题,从题中所给的ABC

三个选项中选出最佳选项。

听下面一段材料,回答第15 至第17 题。

15. Where did Kate go?

 A. Paris.  B. London.  C. New York.

16. How was the weather there?

 A. Rainy.  B. Snowy.  C. Sunny.

17. What did Mike do during the holiday?

 A. He climbed the mountains.

 B. He practised playing basketball.

 C. He went to do volu(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!nteer work.

听下面一段材料,回答第18 至第20 题。

18. What does the girl’s father do?

 A. A doctor.  B. A teacher.  C. A policeman.

19. What did the girl want to do for her father?

 A. Clean the room.

 B. Buy some flowers.

 C. Give him a special gift.

20. Who came to the girl’s home?

 A. Her aunt.  B. Her uncle.  C. Her grandfather.

二、2017年天津市中考英语试题单项填空(本大题共20 小题,每小题1 (www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!,共20 分)

从下列每小题所给的ABCD 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

21. Shenzhen is on     coast near Hong Kong. It was small village many years ago.

 A. a; the  B. the; a  C. 不填; 不填  D. the; the

22. —Is this    computer?

—Yes, it’s    . My mother bought it for me.

 A. you; me  B. your; my  C. yours; mine  D. your; mine

23. When you break the rules, you should    to your teacher.

 A. apologise  B(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!. introduce  C. expect  D. compare

24. Don’t stand too close to North Americans. You’d better give them more personal    .

 A. time  B. system  C. space  D. pity

25. The earth is a planet and it    around the sun.

 A. goes  B. go  C. will go  D. went

26. I    in the city since I left school.

 A. live  B. will live  C. was living  D. have lived

27. Helping others makes us very    .

 A. lonely  B. proud  C. lazy  D. harmful

28(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!. We only planned    the play for an hour, but in the end, we stayed for three hours.

 A. watch  B. watches  C. to watch  D. watched

29. John    the TV and helped his mother with the housework.

 A. turned off  B. heard from  C. joined in  D. looked after

30. My father wants me to    doing my homework as soon as I get home.

 A. stand for  B. win the heart of

 C. stay in touch with  D. get into the habit of

31. We had a football match yesterday. Our fans cheered us on    and we felt more confident.

 A. slowly  B. loudly  C. nearly  D. carelessly

32. —My friends and I will go fishing today.

   

 A. My pleasure.  B. Thanks a lot.

 C. Have a nice day!  D. Nice to meet you.

33. We’ll stay at home    it rains tomorrow.

 A. and  B. if  C. but  D. so

34. Let’s wait and see whether books    by the Internet in the future.

 A. replace  B. replaced

 C. will be replaced  D. were replaced

35. —The cheese doesn’t    good. Why don’t we go to buy some fresh cheese?

—Sounds great!

 A. see  B. find  C. sound  D. taste

36. —Which do you prefer, traditional Western music    pop music?

—Pop music.

 A. but  B. as  C. or  D. from[来源:ZXXK]

37. When you are travelling, bring a map because it    help you.

 A. can’t  B. mustn’t  C. used to  D. may

38. Mr Jackson hasn’t decided    this weekend.

 A. where he will have a picnic  B. where will he have a picnic

 C. where he had a picnic  D. where did he have a picnic

39. It’s not always safe to pay over the Internet,    you should be careful.

 A. so  B. after  C. because  D. as soon as

40. —We have won the first prize in the match!

   

 A. Never mind.    B. Nice work!

 C. Have a good trip!  D. Wait a moment!

三、2017年天津市中考英语试题完形填空(本大题共10 小题,每小题1 分,共10 分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的ABCD 四个选项中选出最佳

选项。

Vincent got up at half past six in the morning. He hurriedly put on his clothes and finished

the 41    prepared by Grandma. His grandparents were the only two people 42    with him.

As soon as he waved goodbye to them, Vincent 43    out to the small car park (停车场).

Dad’s car was already there.

“Good morning, Dad. You are earlier than I expected,” said Vincent. And he got into the

car happily.

“I 44    you,” Dad smiled and drove off.

“Me too. 45    can I live with Mum and you again?” asked Vincent.

“I’ve told you hundreds of times. Mum will be back in two months. We will live together

again then. Mum always loves her 46    and she wants to take the chance to meet more

clients (客户),” Dad explained, “And her boss told her that she might become the manager.

Are you 47    ?”

“Not at all. Is work more important than me?” asked Vincent.

“No, of course not. You are the most important to Mum and Dad, 48    we have to

work. You will understand us when you grow up,” said Dad as he 49    at the school gate.

Vincent got out of the 50    . Dad drove off, going back to his office.

41. A. breakfast  B. lunch  C. supper  D. dinner

42. A. working  B. climbing  C. living  D. separating

43. A. kept  B. rushed  C. pointed  D. found

44. A. beat  B. ask  C. hate  D. miss

45. A. Why  B.(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯! Who  C. When  D. Where

46. A. housework  B. garden  C. job  D. trousers

47. A. happy  B. healthy  C. honest  D. strict

48. A. or  B. because  C. after  D. but

49. A. moved  B. stopped  C. met  D. shouted

50. A. house  B. office  C. school  D. car

四、阅读理解(本大题共15 小题;5160 小题,每小题2 分;6165 小题,每小题1 分;

25 分)

阅读下面的材料,从每小题所给的ABCD 四个选项中选出最佳选项。

A

Dear Liza,

I will be ten years old on Friday, 22nd July. To celebrate my birthday, I will invite several

friends and I hope that all of you will be able to come to the party on that day.

There will be two parts in my party. The first part will be at the swimming pool near our school.

Please bring your swimsuit (游泳衣) and a change of clothes. We have planned some pool

games. My parents will be at the pool to protect the swimmers. The pool party will be from 2 to

3 p.m.

The second part of the party will be at my house. A bus will take us all from the pool to my

house. A singer is co(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!ming to my house. He will sing popular songs for us. I am sure you will

enjoy them. The home party may last till 5 p.m.

Please let me know by Friday, 15th July, whether you will come to my party, so that I will

know how much food to prepare.

Love,

Tracy

51. How old will Tracy be?

 A. Seven.  B. Eight.  C. Nine.  D. Ten.

52. Where will the first part of the party be?

 A. At Liza’s house.  B. At Tracy’s house.

 C. At the swimming pool.  D. At a cinema.

53. How long will the pool party last?

 A. For 1 hour.  B. For 2 hours.

 C. For 3 hours.  D. For 4 hours.

54. How will they go to Tracy’s house from the pool?

 A. On foot.  B. By bus.  C. By car.  D. By bike.

55. Why does Tracy want to know earlier whether her friends will come?

 A. Her parents can protect the swimmers.

 B. She will know what games to prepare.

 C. The singer can prepare the songs.

 D. She will know how much food to prepare.

B

On my recent trip to Sydney with my parents, we visited the Wildlife Park.

The Wildlife Park has lots of different animals and birds. Some are native (当地的) to

Australia and can only be found there. There are over 600 animals there, including kangaroos,

koalas and crocodiles (鳄鱼). They are kept in their natural environment. I like the Wildlife

Park better than a zoo where most of the animals are in cages (笼子).

We first spent some time with the kangaroos. We were allowed to touch and feed them. It

was very exciting to be so close to them. There were koalas there too. They looked very cuddly

(令人想拥抱的). Although we were not allowed to carry them, I got to take a photo with one.

It is a wonderful souvenir (纪念品) of my holiday in Sydney.

The Wildlife Park has plenty of freshwater and saltwater crocodiles. Some of them are[来源:]

really big and scary (吓人的) with huge teeth! I did not want to get too close to them.

There was also a bird show. The keepers showed us different species (种类) they had. I

(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!saw an old parrot which could “talk”. It made a great impression on me.

I enjoyed the trip very much. There was so much to see.

56. Where is the Wildlife Park?

 A. In Sydney.  B. In Cairo.  C. In Athens.  D. In Rome.

57. What is a wonderful souvenir of the writer’s holiday?

 A. A parrot that could talk.  B. A chance to feed a koala.

 C. A photo with a koala.  D. Food for the kangaroos.

58. Why didn’t the writer want to get very close to the crocodiles?

 A. They lived in water.

 B. The writer was afraid of them.

 (www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!C. The writer did not want to feed them.

 D. The writer did not like the smell of saltwater.

59. Which of the following is true?

 A. The kangaroos are kept in cages in the Wildlife Park.

 B. The writer travelled to the Wildlife Park alone.

 C. The writer went to see koalas first.

 D. The writer watched a bird show.

60. How did the writer feel after visiting the Wildlife Park?

 A. Excited.  B. Unhappy.  C. Bored.  D. Hopeless.

C

As an English, I can speak three languages—English, German and French, so do you think

the British people are very good language learners? The fact is that they aren’t.

Some statistics (数据) from the survey done by the European Commission (欧盟委员会)

showed that 62% of the British people only speak English. 38% speak at least one foreign

language and 18% speak two or more. Compared with the British people, 56% of the people in

other European countries speak at least one foreign language and 28% speak two or more.

From this you can see that the British people are famous for not speaking foreign languages

and that they are not good language learners in Europe.

And the survey also showed that English is the most widely-spoken foreign language.

Many European people can have a conversation in English. That’s why my people don’t think

it is necessary to learn a foreign language.

In Britain, students are not required to learn a foreign language. That means learning a

foreign language is only an option at school. In UK schools it is common for chil(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!dren to start

learning a foreign language at 11 and many of them give it up at 14. So why don’t students

continue learning foreign languages at school? Because they think it is more difficult to get

good marks in languages than in other subjects such as science or history.

To solve this situation, the British government is looking for different ways to improve

language learning at school. One way is to start learning it at a much younger age. Another one

is to give school children more choices.

Changing the British attitude (态度) to learning foreign languages may be a hard task but

the government decides to try!

61. Which country does the writer come from?

 A. America.  B. China.  C. Britain.  D. Egypt.

62. Which of the following about the British people is true?

 A. They are good language learners.

 B. 62% of them speak two or more languages.

 C. They are famous for speaking foreign languages.

 D. More than half of them only speak English.[来源:学§科§网]

63. According to the passage, students in Britain prefer to learn _____.

 A. science or German  B. history or German

 C. science or history  D. German or French

64. In Paragraph 4, “an option” means _____.

 A. a choice  B. a game  C. a mistake  D. a conversation

65. What is the best title of the passage?

 A. Speaking English  B. Foreign Language Learning in UK

 C. Schools in UK  D. Young English Learners

五、补全对话(本大题共5 小题,每小题1 分,共5 分)

根据对话内容,从方框内选择恰当的句子将对话补充完整。(选项中有两项是多余的)

(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!

A: Hi, Jason. Would you like to come over to my home this weekend?

B: 66     What are we going to do together?

A: We’re going to play chess on Saturday morning and I am going to cook noodles for you.

B: Are you joking? 67   

A: Of course I can. I’ve learned cooking on TV.

B: 68   

A: For two days. My parents have been away on business so I cook by myself.

B: When will they come back?

A: 69    During these days, I have to do a lot of things alone.

B: I’m sure you will have a special experience.

A: Yes. 70    I like trying new things.

B: You bet! See you then.

A: See you.


2017年天津市中考英语试题答案

[来源:##]

注意事项:

1.用黑色字迹的签字笔将答案写在答题卡上。

2.本卷共四大题,共40 分。

六、完成句子(本大题共5 小题,每小题2 分,共10 分)

根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。

71. 我们昨天四点半回家的。

We _____ _____ at half past four yesterday.

72. 别为我担心,我会没事的。

Don’t _____ _____ me. I’ll be all right.

73. 努力学习,你的梦想就会实现。

Work hard, and your dream will _____ _____.

74. 这种玩具汽车正在这个商店中出售。

This kind of toy car is _____ _____ in the shop.

75. 这本书讲述了坏人如何为自己的行为付出代价。

The book tells us how bad (www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!people _____ _____ their actions.

七、任务型阅读(本大题共5 小题,每小题1 分,共5 分)

阅读下面短文,根据短文内容完成句子。

Hans Christian Andersen, a great Danish (丹麦的) writer, is very famous for his fairy tales

(童话). He wrote a lot of best-known (www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!stories such as The Emperor’s New Clothes and The Ugly

Duckling. His fairy tales have brought happiness to children across the world. The tales have

versions (版本) of over a hundred languages.

Andersen was born in Denmark in 1805. When he was still a young boy, he was already

very clever and imaginative (富于想象力的). He created a small toy theatre and made clothes

for his puppets (木偶). He also loved reading.

In 1816, his father died and he learned to be a tailor (裁缝). Later he worked in a factory.

At the age of fourteen, Andersen moved to the capital of Denmark to become an actor and gave

performances (演出) in the Royal Danish Theatre. However, his voice changed when he grew

older, so the job had to stop. Then he began to write poems and fairy tales.

In the spring of 1872, Andersen fell out of bed and didn’t get well again. He lived until

1875 and died peacefully at the home of his close friends.

76. Hans Christian Andersen is very famous for .   

77. Andersen created a small toy theatre and    for his puppets.

78. Andersen moved to    to become an actor.

79. Andersen couldn’t give performances because    .

80. In 1872, Andersen    and didn’t get well again.

八、综合填空(本大题共10 小题,每小题1 分,共10 分)

根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。

Lan Lan, a student of Grade Seven in Lushan, was taking a drawing class in a tent on

April 23. Guess what she drew—a house with wings. When the teacher asked why she did so,

Lan said if her house could f 81    , it wouldn’t fall down in an earthquake.

Lan’s hometown was hit by a s 82    earthquake on April 20. At least 196 people

were killed and more than 11,000 were injured. Many people became homeless. Soldiers and

doctors q 83    arrived in (www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!the area, saving people and rebuilding homes. Lots of money

was sent there to help all those in need.

Although we can’t prevent (阻止) an earthquake from happening, we can use some

methods to r 84    harm. During an earthquake, do not jump out of high buildings because

it is very d 85    . Another method is to cover your head and neck u 86    a strong table

or desk. If there is no shelter (躲避处) nearby, you can also stay by a wall, and cover your head

and neck with your arms and hands. And then you must keep calm and stay there u 87   

the shaking stops.

Japan is a c 88    which lies on the earthquake belt (地震带) and it is very good at

dealing with earthquakes. From a very young age, the Japanese are already taught how to

survive (幸存) them. Students often receive earthquake training. Almost in every Japanese

family you can find a survival kit (救生装备) with a flash-light, a radio, water and enough food

for several days. This helps people to stay a 89    after an earthquake.

“There should be more safety t 90   at schools in our country,” said Xu Jiannong, an

education expert in Beijing. There is no more truth than this when one’s life is the most

important of all.

九、书面表达(本大题共15 分)

91. 英国学生Frank 八月底将要来天津学习并住在李明家。请根据以下提示,以李明的名

义给Frank 写一封电子邮件。

1Frank 到来前,你们会给他准备好房间。

2)你爸爸送你们上学,妈妈做美味的食物。

3)周末你们会邀请Frank 游览天津,如逛古文化街、乘船游海河。

4Frank 喜欢打排球,你们可以一起看天津女排比赛。

5)你相信……

参考词汇:古文化街  Tianjin Ancient Cultural Street

海河    Haihe River

天津女排  Tianjin Women’s Volleyball Team

要求:

1)词数:80100 个。

2)电子邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数。

3)要点齐全,行文连贯,可适当发挥。

Dear Frank,

I’m happy to hear that at the end of August you will come to Tianjin to study and stay with my

family. I’m writing to say welcome to you.

Before you arrive, we will                           

 

                                       

 

                                       

Looking forward to seeing you soon.

Li Ming

 

[来源:**]

 

2017 年天津市初中毕业生学业考试

英语参考答案

一、听力理解(本大题共20 小题,每小题1 分,共20 分)

1. A  2. B  3. C  4. A  5. B  6. B  7. C  8. B  9. C  10. A

11. B  12. A  13. B  14. C  15. A  16. C  17. C  18. A  19. C  20. C

二、单项填空(本大题共20 小题,每小题1 分,共20 分)

21. B  22. D  23. A  24. C  25. A  26. D  27. B  28. C  29. A  30. D

31. B  32. C  33. B  34. C  35. D  36. C  37. D  38. A  39. A  (www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!40. B

三、完形填空(本大题共10 小题,每小题1 分,共10 分)

41. A  42. C  43. B  44. D  45. C  46. C  47. A  48. D  49. B  50. D

四、阅读理解(本大题共15 小题;5160 小题,每小题2 分;6165 小题,每小题1 分;

25 分)(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!

51. D  52. C  53. A  54. B  55. D  56. A  57. C  58. B  59. D  60. A

61. C  62. D  63. C(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!  64. A  65. B

五、补全对话(本大题共5 小题,每小题1 分,共5 分)

66. C  67. F  68. A  69. E  70. D

六、完成句子(本大题共5 小题,每小题2 分,共10 分)

71. went home  72. worry about  73. come true  74. on sale  75. pay for

七、任务型阅读(本大题共5 小题,每小题1 分,共5 分)

76. his fairy tales  77. made clothes  78. the capital of Denmark

79. his voice changed  80. fell out of bed

八、综合填空(本大题共10 小题,每小题1 分,共10 分)

81. fly  82. strong  83. quickly  84. reduce  85. dangerous

86. under  87. until  88. country  89. alive  90. training

九、书面表达(本大题共15 分)

91.(略)

 

加载更多内容

以上关于《2017年天津市中考英语试题word版(含答案)》由有途高考网http://www.ccutu.com/gaokao/编辑整理,若想转载请注明出处,如果发现本文中引用了您的版权文章请联系我们及时删除。